28 Ocak 2016 Perşembe

FRIDA KAHLO



Acıları ilk kez 6 yaşında geçirdiği çocuk felci ve hayatı boyunca taşımak zorunda kalacağı sakat bir bacakla başladı. Ama bu durumdan etkilenmeyen eğitim hayatı sayesinde hayat görüşü oturdu.
19 yaşında ikinci acısı karşısına çıktı. Hayatta kalmasının mucize olarak görüldüğü trafik kazası...Evet hayattaydı ama çok büyük bir travma geçirmişti ve uzun yıllarını hastanede geçirecekti.
Uzun yıllar süren ve acılı geçen hastane hayatında çözümü kendisini gerçeklikten uzaklaştırmakta buldu ve bunun da resimle yapıyordu.Etrafında pek insan olmadığı için aynaya bakarak kendini çiziyordu.
Yıllar sonra gazeteci "Neden bu kadar fazla kendi portrenizi çiziyorsunuz?" dediğinde şöyle yanıtlamıştı Frida ; "çünkü yalnızım".

Hastanede geçirdiği uzun ve acılı yıllar değildi hayatının en büyük acısı Frida'ya göre.Meksika'nın dönem en ünlü ressamı Diego Rivera ile tanışmasıydı. 22 yaşında evlendi Frida. Her ne kadar ateşli bir aşk yaşasalar da bir o kadar da kötü bir evlilik geçirmişlerdi
Frida, Diego'nun çapkınlıklarına boyun eğecek bir kadın değildi. Diego'nun aldattığını öğrenince o da aynısını yaptı. On yıl boyunca birbirlerine bu şekilde vurdular. Derken eşini aldattığı isimlerden biri olan ünlü Macar fotoğrafçı Nickolas Muray Frida'da büyük iz bıraktı.

Frida'ya büyük tutkuyla bağlı olan Nickolas Frida'nın evli olduğunu öğrendiğinde ara vermek istemese de, ilişkilerine ara verdiler ancak Nickolas'ın tutkusu bitmedi.
Evliliklerinin onuncu yılında boşanan Frida ve Diego, Nickolas'a Frida'nın onunla birlikte olacağına dair umur verdi ancak boşanmanın 1 yıl ardından çift tekrar evlendi. Nickolas ise hayat boyu hiçbir beklentisi olmadan Frida'ya dostluk etti.
Frida Kahlo - The two Fridas (1939)
İlk sergisini açtıktan bir yıl sonra hayatı son buldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder