1 Şubat 2016 Pazartesi

Salvador Dali

Salvador Dali - The Temptation of St. Anthony (1946)
3. yüzyılda, bir çeşit derviş olan Aziz Anthony bu resmin yapılmasındaki ilham. Aziz, yaşamın anlamını sorgulamak amacıyla tüm dünyevi zevkleri geride bırakarak ve (rivayete göre) şeytanın tüm aldatma oyunlarına rağmen kendini çöllere atar.
Gelelim resmimize…
Tahmin edebileceğiniz üzere resmin sol tarafında bulunan figür Aziz Anthony’yi temsil ediyor. Yüzünde korku gözükmeyen ve (dünyevi zevklerden uzaklaştığını simgelemesi amacıyla) çıplak bedeni ve basit bir haç taşıyan Aziz haçını kaldırmış, şeytanın kervanına karşı duruyor.
Atlar ve fillerden oluşan kervan da dünyevi zevkleri simgeliyor. Kervanın başındaki at gücün temsilcisi. Ayrıca şehvet figürü olma olasılığı da çokça yüksek. Atın yüzüne bakınca korktuğunu anlıyoruz. Arkasındaki filde bulunan altından kadeh içerisindeki çıplak kadın figürü ise dünyevi zevkler; zenginlik, arzu, kadın…
Onun arkasındaki dikili taş ise “Pulcino della Minerva” Roma’da bulunan Bernini eserine gönderme. Ancak burada iki adet taş var. Bu da bize sadece kadının değil erkeğin de şehvet ürünü olduğunu, günahın sadece kadın bedenine mal edilemeyeceğini anlatıyor.
Diğer hayvanların üzerinde de zenginlik, görkem, şaşaa, abartı simgeleri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder