14 Nisan 2016 Perşembe

Gian Lorenzo Bernini

Bernini, Roma'daki eserlerin yarısında fazlasının yaratıcısı olan önemli bir sanatçı. Düşman bir tarikata üye olduğu halde Katolik kilisesiyle ilişkilerini iyi tutabilmiş, aşkı için kardeş katili olabilmiş bir heykeltıraş. Kiliseyle ve politikacılarla ilişkisini çok iyi dengede tutabilen Gian Lorenzo Bernini, kısmen de bu özelliği sayesinde Vatikan'ın yapılarını tasarlamış, Roma'nın yaklaşık olarak tüm tasarımını yapmıştır.
Dindar bir Katolik zannedilebilecek Bernini aslında İlluminati üyesi idi.Dan Brown'ın Melekler ve Şeytanlar kitabının ana fikrini bu konu oluşturur.
İlluminati doğayı oluşturan dört temel olguyu esas alır. Bu dört temel mistik öğe Ateş, Toprak, Su ve Hava. Bernini zeki bir şekilde Romayı bu dört öğeyle doldurmuştur ve bu heykeller gizli aydınlatma kilisesinin yerini gösterir.


Habakkuk ile Melek=Toprak


Batı rüzgarı Obeliski=Hava


Azize Teresa'nın vecdi=Ateş



Dört Irmak Çeşmesi=Su


Azize Teresa'nın heykeli Bernini'nin söylediğine ve kiliseye göre Teresa'nın ilahi aşktan dolayı kendinden geçmesini anlatır.Fakat söylenen o ki heykelin esas yapılma amacı melek tarafından orgazm olan Teresa'yı göstermek.


Aynı zamanda çok hırslı bir adam olan Bernini'ye Borghese'in heykelini yapma emri verilmiştir. Tüm detayları mükemmel bir şekilde yaptığı heykel, verilmesine 2 hafta varken surat kısmından çatlar. Tam bir mükemmeliyetçi olan Gian Lorenzo Bernini, çatlamış heykeli sunmaya karar verir. Heykeli gizemli olması için üzeri örtülü bir şekilde sunar. Borghese, heykeli görünce hayrete düşer ancak Bernini'yi sevdiğinden ona kızamaz. Bernini Borghese'nin şaşınlığını görünce odanın köşesine gider ve üzeri örtülü başka bir heykeli gösterir. 2 hafta gece gündüz çalışmış ve heykeli aynısını yapmıştır.2. heykeli gören dönemin kardinali Borghene'in Bernini'ye eğilerek selam verdiği söylenir. Bu durumu pek fazla sanatçı yaşayamamıştır.

heykelin çatlamış hali

iki haftada yaptığı yenisi





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder